Veel pareltjes in Philips Museum Eindhoven

Philips museum front

Wie Eindhoven zegt, zegt Philips. Tot op de dag van vandaag is dat zo, net als de Euregio nu eenmaal het gebied van ‘de Mijnen’ is en blijft. Het Philipsmuseum is gemakkelijk te bereiken vanaf Station Eindhoven, op nog geen 5 minuten lopen lachen foto’s en logo’s van Philips je al tegemoet…

Het museum is nog vrij jong (april 2013) maar geeft een beeld van de boeiende Philipsgeschiedenis tot nu toe. Dat doet het museum met beeld en geluid (uiteraard) maar ook met veel voorwerpen. Er is voor ieder wat wils, met grote uitstraling naar educatie. Leuk om alle oude radiotoestellen te zien, maar ook de televisie en veel andere zaken die Philips produceerde en groot maakte zie je er. Zelfs vergeten ‘producten’ of activiteiten (bijvoorbeeld het Philipsplatenlabel met onder andere David Bowie. Je komt het allemaal tegen als je er rondloopt door je eigen geschiedenis. En de indrukwekkendste innovatie is en blijft ‘de gloeilamp’…. Je volgt deze geschiedenis van 1891 tot nu toe, eigenlijk zie je al de toekomst: gezondheidszorg veilig en kwalitatief….

In de kamers van de vorige eeuw waan je je terug in die tijd en realiseer je je welke invloed Philips op je leven had (heeft). En natuurlijk zijn er tijdelijke expo’s. Je ziet het allemaal op de site www.philips-museum.com

Wij liepen er rond met Mark Grispen en Sergio Derks. De audiofiles hoor je op euregioradio.eu en via onze radiopartners. Ook vind je nog de tijdelijke expositie (duurt tot en met april 2016):

 

 

Bron: Website Philipsmuseum:

Het Fabriekje in het centrum van Eindhoven, de plaats waar Philips in 1891 begon, is na een grondige renovatie veranderd in het prachtige Philips museum. Voor het gebouw is een imposante glazen galerij gebouwd. Met de renovatie en de zo kenmerkende glazen façade is het fabriekje als het ware in een vitrine gezet. Het oorspronkelijke pand, een rijksmonument, is intact gebleven. Het gebouw waar het Philips museum in gevestigd is, heeft een rijke historie.

In 1891 richt Gerard Philips samen met zijn vader Frederik Philips de firma Philips & Co op. 
Het bedrijf wordt in Eindhoven in een leegstaand bedrijfspand gevestigd. De concurrentie op de lampenmarkt is in die tijd al groot. Gerard maakt het verschil door zich volledig te richten op de massaproductie van gloeilampen. In 1895 wordt Anton Philips aangetrokken om de verkoop op zich te nemen. Dat blijkt succesvol te zijn. In 1895 worden er 200.000 gloeilampen verkocht. Drie jaar later al meer dan 1.000.000. Eind jaren ’90 is Philips & Co. één van de grootste producenten in Nederland en met 1.000 medewerkers de grootste industriële werkgever.

Het veroveren van buitenlandse markten is vanaf het begin essentieel voor het succes van Philips. Om verdere expansie te financieren gaat de onderneming in 1912 naar de beurs. Aangemoedigd door de industriële revolutie in Europa wordt in 1914 het Natuurkundig Laboratorium opgezet door de jonge natuurkundige Gilles Holst en komt het bedrijf met de eerste innovaties op het gebied van röntgen- en radiotechnologie. Philips ontwikkelt zich van een gloeilampenfabrikant tot een breed elektronisch bedrijf dat klaar is voor de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *