Aken

P1010498Aken ligt direct aan de grens met België en Nederland en is de meest westelijke Duitse stad. Er wonen meer dan 30.000 studenten.

Aken is te bereiken per auto maar ook per spoor: vanuit het station loop je in 7 minuten naar het centrum of in 20 minuten naar de Carolus Thermen, die je trouwens ook heel gemakkelijk met de bus kunt bereiken vanuit het station en vanuit alle parkeerplaatsen. Je kunt de auto in het centrum parkeren, maar buiten aan de randen is het goedkoper: je krijgt zelfs een busticket voor alle inzittenden naar het centrum en terug.

Aken ElissenbrunnenEn dan gaan we naar het kantoor van de VVV midden in het stadscentrum naast de Elisenbrunnen (Tourist Info Elisenbrunnen Friedrich-Wilhelm-Platz, 52062 Aachen). Hier start onze wandeling, met gids Magda Ploum. Je kunt deze (en andere) wandelingen ook zelf lopen (te koop bij de VVV).

De Elisenbrunnen zijn het symbool van de stad Bad Aachen. Het gebouw werd in het jaar 1827 opgericht naar de plannen van Cremer en Schinkel. We wandelen verder maar houden snel weer halt als Magda ons de Elisenbrunnen toont en vertelt over het helende water.

Aken fonteinWe lopen verder in oostelijke richting. Ter hoogte van de Adalbertstrasse (dé winkelstraat van Aken) toont Magda ons de fontein waarbij Akenaars de Akense groet tonen. Later komen we aan de noordzijde van het park bij de fontein waar je de cyclus van het geld kunt zien: een aantal beelden die aan de rand van de fontein zitten…

En dan lopen we naar de achterzijde van de Dom.

Je zult merken dat we nog vaak in onze wandeling over deze unieke kerk (de Dom) praten, hij volgt ons tijdens de wandeling dan ook…..


We liepen net al het stadhuis binnen om even te kijken maar verlaten aan de achterzijde dit ‘raadhuis’ en komen op het grote plein tussen stadhuis en Dom, waar ooit de palts van Karel de Grote heeft gestaan.

We lopen met Magda door een piepklein straatje en komen in het centrum bij de ‘poppenfontein’.

Magda legt ons uit wat de betekenis van deze fontein is, waar hij ‘voor staat’.


…..met Magda verder gelopen naar de Huhnermarkt, wij zouden zeggen de kippenmarkt. Dit plein heet dus niet voor niks zo…

Dan komen we weer op de Markt en bezoeken kort het stadhuis (op bepaalde dagen te bezichtigen met een gids)


Aken koffiehuis… we gaan straks het Couvenmuseum gaan bezoeken, en voordat we gaan shoppen (we gaan zeker Aachener Printen kopen), wijst Magda ons de weg naar de oudste ‘koffiezaak’ van Aken, gesticht door een Vlaming trouwens, een lunchroom met lekker gebak en een Aachener Printenbeeldje voor de deur…

Deze wandeling kwam tot stand met medewerking van de VVV Aken en de persdienst van de Carolus Thermen.

In Aken gaan traditie en vooruitgang hand in hand. Karel de Grote liet overal in de stad zijn sporen achter. Evenals vroeger zijn de Dom, die op de Unescolijst van belangrijke cultuurmonumenten staat en het gotische stadhuis waarin 32 Duitse koningen hun koningsmaal vierden, nog steeds de belangrijkste gebouwen van de oude binnenstad. Karel de Grote is bovendien de peetvader van een prijs van de Akense burgerij voor persoonlijkheden, die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de vereniging van Europa, de internationale Karel de Grote Prijs van Aken. Sedert 1950 wordt deze prijs jaarlijks op Hemelvaartsdag uitgereikt.

Toch is Aken niet alleen maar ‘museumstad’. Aken stelt zich voor als een moderne, internationaal ingestelde stad met politieke, economische en culturele contacten ver over de nationale grenzen heen…

Ook qua woon- en leefmilieu heeft Aken het nodige te bieden. De stad heeft flair en atmosfeer. De met liefde aangelegde stadskern, de belangrijke cultuurmonumenten, de fonteinen en baden, gelegen boven de warmste bronnen van Europa, het bonte leven op straten en pleinen, de culturele verscheidenheid en kwaliteit (Ludwig Forum voor internationale kunst, Suermondt-Ludwig-Museum, Couven Museum, het Museum Burg Frankenberg, Internationales Zeitungsmuseum) alsmede talrijke ontspannings- en vrijetijdsbestedings-mogelijkheden, maken Aken tot een opwindend mooi geheel. Sinds 2001 heeft de Carolus Therme haar deuren geopend, een van de fraaiste en modernste warmwaterbaden in Europa.

Onder de belangrijkste jaarlijkse evenementen behoren onder meer: de uitreiking van de internationale Karel de Grote prijs, de uitreiking van de carnavalsorde “wider den tierischen Ernst” (tegen de dodelijke ernst), de uitreiking van de Akense prijs voor de Vrede, de uitreiking van de Innovatieprijs van Aken, alsmede de Prijs voor Wetenschapsjournalistiek van de RWTH-Aken, het Internationale Ruitertoernooi CHIO in de Soers en de Akense Cultuurzomer.