Historie van euRR

Rond september 2014 vatten Leon Balmaekers en Jean-Paul Linnartz het idee op om een radiostation op te zetten dat helemaal gebruik gaat maken van de mogelijkheden van sociale media, het internet, the cloud en van digitale audio bewerking.

Beiden hadden in het verleden programma’s gemaakt voor de regionale omroep in Limburg (o.a. ROZ) het populaire Arcan Radio en Radio Mi Amigo. De jaren 70 en 80 waren een prachtige tijd voor radio stations. Maar er is inmiddels veel veranderd door de komst van digitale audio (MP3), streaming (Spotify) en studio automatisering. Bovendien is het aantal radio stations minstens het tienvoudige van het aanbod in die tijd.

Met dat in het achterhoofd werd het idee geboren verregaand gebruik te gaan maken van automatisering. Dat idee werd nog versterkt door de inzichten van the inverted studio waarbij de radiostudio eigenlijk geen rol meer speelt en alle items en presentatie “vanuit de cloud” gebeurd.

Rond kerst 2014, werden de eerste testen met het format gedaan, waarbij de berichtgeving en de inhoudelijke presentatie van de programma veel verder zou worden geautomatiseerd dan toch nog toe gebruikelijk. De internetstream van Euregio Radio is medio 2015 gestart om dit concept uit te werken.

Oud Mi Amigo collega Mike Duprez en oud-START medewerker Ed Leunissen zijn sinds het begin ook enkele uren per dag te horen op Euregio Radio.

Met Euregio Radio hebben we tussen 2016 en 2021 laten zien dat het mogelijk is om met een beperkt team aan mensen een 24/7 radioprogramma te maken met een gedegen lokale en regionale informatie inhoud. Die radio-items blijven we maken, maar gaan dat aanbieden op een andere manier, vooral als podcasts en playlists.

Echter, het onderhouden van een eigen euregio radiostation, als internet stream of in de ether was niet ons primaire doel, en is ook niet hetgeen waarop wij ons in de beide Limburgen vooral willen richten. De misvatting euRegio Radio is “ook een radiostation” leidde tot verwarring in het bereiken van onze doelstelling om vooral samenwerkingen op te zetten. Liever blijven we onze items en reportages aanbieden aan bestaande stations (bijv. Studio040) en willen we dat netwerk uitbreiden. Alleen op specifiek verzoek maken we van onze reportages een compleet programma, zoals we dat deden voor Streekomroep START, Dream Radio, en Radio Nederwetten.

Je hoort ons voortaan dus zeker via Spotify: zoek op “”euregio podcasts”