Editie ELA-t : Eindhoven Leuven Aachen

Editie ELA hoor je om 22:00 uur op Euregio Radio.

TUe BWK.2000

De ELA-t driehoek Eindhoven Leuven Aachen is een technologische top regio. Deze euregio telt wereldwijd mee als een van de meest innovatie regio’s.  Euregio Radio heeft uitstekende contacten in deze steden en we laten je graag horen wat er speelt.

Sterk in Innovatie

De Technische Universiteit Eindhoven bevindt zich midden in Brainport Eindhoven, hét technologisch hart van Nederland. Daar vinden we ook de High Tech Campus met o.a. Philips en NXP, de creatieve broedplaats Strijp-S, de Automotive Campus, en in het aangrenzende Veldhoven huist ASML.

Met meer dan 40.000 studenten, waaronder ook velen uit Nederland, behoort de Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule tot de grootste technische universiteiten in Europa. De RWTH werd in 1870 opgericht om ingenieurs op te leiden voor de toen opkomende industrie in het Ruhrgebied. RWTH werkt aan een nieuwe campus aan de westzijde van Aken. RWTH werkt daarbij samen met de Universiteit Maastricht om te komen tot een Cardiovascular Centre of Excellence, een gezamenlijk universiteitsziekenhuis met een specialisatie in hart- en vaatziektes, op het euregionale bedrijventerrein Avantis.

De KU Leuven is een internationaal georiënteerde universiteit die zowel fundamenteel als toegepast wetenschappelijk onderzoek uitvoert. Zij is sterk multidisciplinair gericht en streeft naar internationale excellentie. Zij werkt hiervoor actief samen met haar onderzoekspartners in binnen- en buitenland.

Philips museum front

Meer dan innovatie alleen ….

leuven2000

Leuven herbergt de oudste katholieke universiteit van Europa. Je kunt meer doen dan studeren, uitvinden of nieuwe ideeën naar de markt brengen. Natuurlijk gaat ook in dit uur Leon Balmaekers voor ons op stap om te zien wat er nog meer te bele(u)ven valt.  Behalve veel studenten trekt de stad terecht een groot aantal toeristen. Wat hem betreft een aanrader voor meerdere dagen: het stadhuis, musea, wandelen en shoppen naar hartelust.

 

leon hilbert aachenIn Aken gaan Hilbert de Wal en Leon Balmaekers op zoek naar de roots van Euregio. Aken en Karel de Grote zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het vroegere hoofdkwartier van de keizer, middelpunt van diens politieke macht en religieuze verering, verheft Aken tot wereldstad.