Maak zelf een programma over de Euregio op jouw lokale radio

microfoonWord ambassadeur van Euregio Radio bij jouw lokale omroep!
Euregio Radio heeft een internetstream die je 24 uur per dag kunt beluisteren. Maar het is voor ons ook belangrijk om een Euregionaal geluid te laten horen op de FM. Daarom zoeken we mensen die voor een lokale omroep een plaatselijke editie van ons programma willen presenteren.

Hoe werkt het?
Wij, Euregio Radio, stellen dan onze items ter beschikking aan jou om er een wekelijks of dagelijks programma mee te maken. Jij presenteert het programma op de lokale omroep, onder de programmanaam “”Euregio Radio Editie <>”. Hier kan <> de naam van een stad, regio, telefoonnetnummer, of zelfs gewoon de naam van de lokale omroep staan. Dat is iets om te overleggen met jouw lokale omroep…

Wat moet je afspreken met de lokale omroep?
De lokale omroep waar je het programma voor maakt moet akkoord gaan met jouw programma en het willen uitzenden. We schrijven hier bewust “jouw” programma omdat jij de contactpersoon bent en het gezicht naar de luisteraar bent, zowel voor euRR als voor de lokale omroep. Dat betekent dat de omroep akkoord moet gaan met de programmaopzet en moet het een goed idee vinden om dat programma onder de gezamenlijke vlag van de lokale omroep in kwestie en Euregio Radio te presenteren. Jij bent voor ons de contactpersoon met jouw lokale omroep, maar we steunen je graag. Ook zullen er wat technische zaken moeten worden geregeld om de items van euRR toegankelijk te maken via de studio automatisering van jouw omroep.

Wat bieden we aan?
Om een programma te maken kun je putten uit de collectie van items van Euregio Radio.

Qua timing van de onderwerpen over het uur houdt je in principe het format aan van het raam programma van Euregio radio. Met name

X:05 Welkom aan jouw luisteraars met wat uitleg over het programma
X:10 Item: Muziek uit de Euregio
X 15: Triptip, of natuur item of smaak van de Euregio
X:20 Een muzikale terugblik naar de tijd van toen, inclusief een historische radio opname
X:35 Innovatie item, evt te vervangen door
X:45 Een Agenda
X:50 Een item over taal en dialect

In overleg met ons en met de lokale omroep kun je daar van afwijken om beter aan te sluiten bij het format van de lokale omroep. Qua muziekkeuze hebben wij een voorkeur om de muzieksamenstelling zoals die draait op de internetstream van euRR aan te houden, maar als de lokale omroep zelf een muziekformat hanteert kun je dat ook overnemen. Er zijn lokale omroepen die zich vooral richten op jongeren (lokale radio scoort in de steden vooral bij jongeren, zo blijkt uit OLON onderzoek), 50+ers, en wij willen evengoed onze items ook aanbieden voor die programma’s door deze te gieten in een format dat voor zo’n omroep geschikt is. Dat is dan jouw taak.

Het kan ook zijn dat je het programma presenteert in een Nederlands, Belgisch of Duits dialect. Wel willen we Euregio Radio voldoende herkenbaar houden en willen dat onze naam ook genoemd wordt.

Wat vragen wij van jou?
Het is natuurlijk mogelijk om het programma dagelijks of een keer per week live te presenteren, maar het is prima denkbaar dat je de presentatie grotendeels van te voren wilt opnemen.

We verwachten wel dat je wekelijks een aantal nieuwe berichten, items of reportage zelf maakt en deze zowel in je programma gebruikt en ook beschikbaar maakt voor Euregio Radio. We willen namelijk graag dat jij ook meewerkt aan de verdere groei van het aanbod van items op Euregio Radio. Het is prima denkbaar dat de items die jij inbrengt vooral een specifiek thema hebben (natuur in jouw streek, de cultuurhistorie van de mijnen, een culinair item over smaak, agenda, actueel nieuws, een weerbericht, een reportage over onderzoek aan de universiteit waar je studeert, .. ..). De items die jij in brengt mogen dus gerust juist gaan over onderwerpen uit het dekkingsgebied van de lokale omroep maar moeten wel relevant zijn in een iets groter gebied.

Jij vertegenwoordigt euRR, dus we stellen wel kwaliteitseisen aan je programma.

Gezamenlijk programma
Als het format en de muziekkeuze op de lokale omroep past in ons Internet raamprogramma, dan willen wij jouw uren jouw programma ook over te nemen in onze internetstream en kijken of meer dan één omroep het programma willen overnemen.

Kortom
Zie jij het zitten om een speciaal Euregionaal programma te maken voor een lokale omroep waar jij goede contacten hebt, dan zitten we graag samen omdat verder uit te werken.
Voor een eerste verkenning kun je contact opnemen met Jean-Paul Linnartz, programmaleider Euregio Radio. bestuur (at) euregioradio (punt) eu