Literair Museum Hasselt brengt boeken tot leven

Literair Museum Hasselt

hasseltlitgebouw2014Altijd sowieso al de moeite waard om de hoofdstad van de Smaak te bezoeken. Maar smaak is niet altijd alleen te proeven met je smaakpapillen. Hasselt biedt zo veel meer. Denk aan het shoppen maar zeker ook aan de cultuur die de stad te bieden heeft. Een van die musea is het Literair Museum, eigenlijk Laagdrempelig Literair… Zelfs als je niet zo van lezen houdt, is het Literair Museum van Hasselt een aanrader. Met een bescheiden maar o zo rijke collectie onderscheidt het museum zich van alle andere. Het Literair Museum doet er alles aan om bezoekers leesplezier te laten ervaren. In een huis waar alle zintuigen geprikkeld worden, stralen alle kamers een andere sfeer uit, aangepast aan de tentoonstelling die er te zien is. Die tentoonstellingen zijn naar onderwerp en uitwerking erg divers, maar steeds met (de liefde voor) boek en illustratie centraal. Bij binnenkomst is het net alsof je een beetje ‘thuiskomt’, niet meteen in een ‘museum’…. Maar je ziet wel meteen boeken, tekeningen, teksten…

Van tijd tot tijd zijn er tijdelijke exposities. Wij bezochten het museum aan de Bampslaan (op nog geen 100 meter van het station van Hasselt in dezelfde straat in feite) en liepen met Marijke Rekkers door het museum. Ze toonde ons alle kamers: lees en luister http://triptips.nu/euregio/literair-museu…eken-tot-leven/

Het Literair Museum mikt op een breed publiek, zowel naar leeftijd als naar achtergrond en interesse. Er zijn altijd verschillende tentoonstellingen te zien in het museum, maar ook elke tentoonstelling op zich is interessant gemaakt voor jong en oud. Tentoonstellingen over sprookjes, jeugdliteratuur of prentenboekillustraties zijn door hun gelaagdheid niet alleen boeiend voor kinderen, maar ook voor jongeren en volwassenen.
Een gevarieerd aanbod aan opdrachten waarmee kinderen tentoonstellingen actief kunnen verkennen, maken het museum uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen, klasbezoeken (ook voor buitengewoon en beroepsonderwijs) en andere groepsbezoeken. Het museum heeft bovendien een lage drempel voor kinderen / jongeren van buitenlandse origine en andere kansengroepen. Door de aantrekkelijke, uitnodigende presentatie worden ze spelenderwijs in contact gebracht met lezen, met (prenten)boeken. Door te werken met illustraties of sprookjes bereikt het Literair Museum ook die doelgroepen waar de Nederlandse taal soms nog een drempel is.