La Boverie Luik: hét kunstmuseum van de Euregio

la boverie4

Ruim een jaar geleden opende Museum La Boverie in Luik haar deuren. Wij waren er bij:

 

Museum La Boverie, hét kunstmuseum in het hart van Luik

Luik is een parel rijker sinds mei 2016: Museum La Boverie. Met waarschijnlijk de meeste cq mooiste werken uit de wereldkunstcollecties van de hele Euregio.

En zo gemakkelijk te bereiken per trein vanuit het Station Luik-Guillemins: binnen 5 minuten loop je in noordelijke richting via de nieuwe voetgangersbrug over de Maas er naar toe. Het Museum ligt in een park dat al heel lang bestaat, net als het gebouw. Maar dat laatste is met veel subsidiegelden gerenoveerd tot hetgeen het nu is: een museum met oude kunst maar vooral ook moderne tijdelijke en streek-gerichte tijdelijke exposities.

la boverie 3 la boverie1 la boverie2

De kelder-verdieping van het gebouw herbergt het beste van de collecties van het Museum voor Schone Kunsten van Luik. Lambert Lombard, Gérard de Lairesse, Ingres, Gauguin, Chagall, Picasso, Evenepoel, Delvaux, Magritte, en anderen zijn een bewijs van de moderniteit van kunst in alle tijdperken, van de renaissance tot op heden. De route is toegankelijk voor iedereen en wordt in vier talen op een interactieve en educatieve manier ondersteund.

20170620_105024

Ook de meeste tijdelijke expo’s bieden informatie in 4 talen. Die vind je ook in het nieuwe aangebouwde deel op de bovenste verdieping. Hier worden nu en ook in de toekomst  grote tijdelijke tentoonstellingen over een oppervlakte van ongeveer 2800 m2ondergebracht. Die tentoonstellingen worden ofwel direct door de stad Luik georganiseerd, ofwel in samenwerking met het Louvre opgebouwd, ofwel aan andere aanbieders toevertrouwd.

In La Boverie vind je een rijk programma van kunst- of cultuurtentoonstellingen waarbij alle kunstvormen worden ingezet om je in het gekozen thema onder te dompelen.

In 2010 al zijn de voorbereidingen gestart voor de dringende renovatie van het meer dan 100 jaar oude gebouw: het oude Paleis voor Schone Kunsten werd destijds gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1905. In 1993 was er al een gedeeltelijke renovatie, toen werd het omgetoverd tot het Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst. Vandaag de dag verenigt La Boverie de merkwaardige collecties van de Waalse kunst en van de Schone Kunsten in één enkele ruimte. Zo wordt op een symbolische manier teruggekeerd naar de oorspronkelijke ambitie van de voornaamste initiatiefnemer, schepen Emile Digneffe, die in 1903 stelde dat “een nieuw paleis in Luik een beslissende opsmuk zou zijn om de stad in de Kringen van de nationale kunstsalons te laten treden.”

Wij waren destijds bij de opening en berichten vanaf nu bij de opening van de tijdelijke exposities. Uiteraard hoor je alle items dagelijks voorbij komen op euregioradio.eu en via onze partners.

Bron: Website met persteksten van Marc Verpoorten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *