Grootse Euregionale expo Terracottaleger in Luik-Guillemins

expoterracottanl

NIEUWE GROOTSCHALIGE TENTOONSTELLING IN STATION LUIK-GUILLEMINS

Tijdens een persconferentie die plaatsvond op 2 december heeft de onderneming EUROPA 50, die welbekend is om haar succesvolle tentoonstellingen aan het HST-station, haar nieuwste project voorgesteld. Dit gebeurde slechts enkele weken nadat de tentoonstelling over DALI, die om en bij de 180.000 bezoekers gelokt heeft, afgesloten werd.

“Het Terracottaleger en de erfenis van de eeuwige keizer van China”, een tentoonstelling die gewijd is aan de begraafplaats van Qin Shi Huangdi, de 1e keizer van China (259-210 v.Chr).

Deze tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen EUROPA 50 en de Duitse onderneming ALL IN ONE, die eigenaar is van een van de meest indrukwekkende collecties van replica’s met betrekking tot de erfenis van de keizer van China. Deze replica’s worden bovendien erkend door de Chinese regering. Tijdens de persconferentie werd ALL IN ONE vertegenwoordigd door mevrouw Klumpp, curator van de tentoonstelling.

Indien je al naar China bent geweest, heb je wellicht Xi’an bezocht: de bekendste archeologische site van het land van de draak, vlakbij Peking. Indien je de kans nog niet gehad hebt om daarheen te reizen, zul je het “8e wereldwonder” van 23 december 2016 tot 23 april 2017 kunnen aanschouwen in Luik. De ontdekking die in de lente van 1974 door Chinese landbouwers gedaan werd bij het graven van een put, bleek de voornaamste archeologische ontdekking van de 20e eeuw te zijn. Sindsdien werd ze erkend als UNESCO-werelderfgoed.

 

Het aangekondigde parcours van de tentoonstelling

In een ruimte die zich over 1200 m² uitstrekt, zul je 250 stukken kunnen bezichtigen. Daarbij hoort een honderdtal terracottasoldaten uit het Chinese leger, die een militaire houding aannemen, alsook paarden en strijdwagens op ware grootte, wapens en harnassen, reconstructies van bronzen spannen, die getuigen van de toenmalige artistieke behendigheid.

Het bezoek begint met een historische film, waarna je je blik zal kunnen richten op het standbeeld van de Keizer in zijn historische context, en voorzien van geanimeerde geografische kaarten en begeleidende tekstjes. Het hoogtepunt van de is een grote maquette, die een beeld geeft van de immense archeologische site van 56 km². Ook zul je een span op ware grootte kunnen aanschouwen die door 4 paarden getrokken wordt, en vooral het Chinese leger, dat gerangschikt staat in loopgraven en een militaire houding aanneemt, kun je volledig ontdekken. Er wordt erg veel aandacht besteed aan de kleuren van de terracottafiguren. De originele pigmenten dienden gereconstrueerd te worden met de technieken van de 21e eeuw.

Doorheen het hele bezoek zul je begeleid worden door meertalige panelen, televisieschermen waarop talrijke verklarende filmpjes te zien zijn en een audiogids die beschikbaar is in 4 talen.

De tentoonstelling zal de deuren openen op 23 december 2016 (tot en met 23 april 2017) en zal in zekere zin het ideale kerstcadeau zijn voor zij die tijdens de kerstvakantie graag een uitzonderlijke ontdekking doen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *