Fotoboek All around Maastricht 2 = fotoboek Euregio

guy

DEPUTÉ PHILTJENS ONTVANGT EERSTE ‘ALL AROUND MAASTRICHT Vol. 2

‘RUIME’ KIJK OP MAASTRICHT IN NIEUW FOTOBOEK GUY VAN GRINSVEN

Deputé Philtjens ontving officieel het eerste exemplaar van het nieuwe boek in de serie All Around Maastricht van de bekende Maastrichtse fotograaf Guy van Grinsven. Hij kreeg dat zondagmiddag door Rector Magnificus Soete aangeboden bij grenspaal 68 tussen Nederland en België, ter hoogte van Château Neercanne.

Het was een komen en gaan aan de voet van de heuvel waarop Château Neercanne staat te schitteren. Een selecte groep genodigden zag Sinterklaas in volle galop het land verlaten, terwijl van de andere kant de Kerstman in zijn arrenslede naderde om aan Prof. Luc Soete van de Universiteit Maastricht het nieuwe fotoboek te overhandigen. Die reikte dit eerste exemplaar van All Around Maastricht Vol. 2 officieel uit aan Deputé Cultuur en Toerisme Igor Philtjens van Belgisch Limburg bij grenspaal 68. En dat onder de goedkeurende blik van burgemeester Mark Vos van Riemst op wiens grondgebied het zich afspeelde. Kortom, een grensoverschrijdende uitreiking!

Was het eerste boek, All Around Maastricht Vol. 1, met name een portret van Maastricht, het nieuwe boek situeert de Limburgse hoofdstad fotografisch in de Euregio Maas-Rijn. In het nieuwe 180 pagina’s tellende, bijna 2 kilo zware boek stelt Van Grinsven de stad en haar omgeving letterlijk en figuurlijk in een ander daglicht en bekijkt haar onder een volstrekt andere en nieuwe invalshoek. De Engelse en Nederlandse teksten zijn ook nu weer van schrijver/journalist Frans T. Stoks.

Soete vond de eerste versie van All Around Maastricht zo’n bijzondere uitgave dat hij als Rector Magnificus besloot om alle studenten die aan de Maastrichtse universiteit afstudeerden een exemplaar daarvan als herinnering aan hún studentenstad cadeau te geven. Deputé Philtjens op zijn beurt, was verheugd dat Van Grinsven in zijn All Around Maastricht Vol. 2 nu ook impressies van buiten de stad in de Euregionale buurregio’s had vastgelegd. Maastricht heeft in de loop der eeuwen immers geleefd bij de gratie van die omringende gebieden en omgekeerd.

All Around Maastricht Vol. 1 verscheen in november 2012. Het was toen de bedoeling dat dit gedurende vijf jaar verkrijgbaar was. Vanwege de grote vraag bleek al na 2,5 jaar de hele oplage van 5000 exemplaren te zijn uitverkocht. Het zou Van Grinsvens eer te na zijn geweest om het boek te gaan herdrukken. “Waarom herdrukken als Maastricht nog zo veel onderbelichte plekjes kent en er in onze schitterende Euregio nog zo veel moois te zien is?” aldus een enthousiaste Guy van Grinsven. “All Around Maastricht Vol. 2 is dus een compleet nieuw boek geworden. Gebleken is dat het eerste boek een collectors item is geworden en dat mensen graag zo’n momentopname van Maastricht in hun bezit hebben. Dat de stad in die paar jaar is geëvolueerd, dat komt in het nieuwe boek glansrijk tot uitdrukking.”

Guy van Grinsven zal niet buiten komen zonder camera: “Zie ik plotseling dat ene moment met dat bijzondere licht of die fraaie lucht, dan is de foto zo gemaakt.” Op die manier geeft Van Grinsven ons zijn persoonlijke kijk op geschiedenis, religie, cultuur, architectuur, folklore, natuur, gastronomie, wetenschap, industrie, sport, wijnbouw, streekproducten, shopping, recreatie en evenementen in All Around Maastricht Vol. 2. Volgens Prof. Soete is het een heus kunstwerk geworden. Meer dan een jaar heeft de fotograaf aan zijn boek gewerkt.

Ook nu weer is er iets bijzonders met dit boek. Het merendeel van de afgedrukte foto’s is voorzien is van gps-coördinaten. Door de vermelde lengte- en breedtegraad kan de lezer de locatie waar de foto gemaakt is, exact terugvinden en zo dat markante punt of dat romantische plekje zelf bezoeken.

Van Grinsven pakt breed uit met zijn fotografie. “De panoramische foto’s zijn veelal over twee pagina’s ‘aflopend’ afgedrukt; dat is veel natuurlijker. Onze ogen staan toch ook naast elkaar en niet boven elkaar… Op die manier komen er geen lelijke witte balken op de pagina voor. En omdat de ‘stitchen-techniek’ [het samenvoegen van meerdere opnames in één beeld] die het eerste boek kenmerkte, inmiddels zo veel navolging heeft gekregen, doen wij dat nu nauwelijks meer. Het beeld van het boek is rustiger geworden; er staat maar één fotocollage in.” Zie: boek@studiopress.nl

Via euregioradio.eu hoor je de radioreportages die we maakten bij en van de presentatie.

Foto: Laurens Bouvrie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *