EUREGIO-COMPACT, WEEKEINDE 31 JULI T/M 2 AUGUSTUS 2015

Kritiek op de Duitse verkeersminister Dobrindt. Nu eens niet vanwege de tolheffing, maar op het saneringsplan voor de wegen. Er zou teveel geld gaan naar Dobrindts thuisstaat Beieren en te weinig naar de grensregio. Ook zou er teveel geld gaan naar wegenaanleg in plaats van renovatie. De oppositie spreekt over een PR-campagne van de minister.

Regelmatig hebben we het in Euregio-Compact over grensarbeid. Het Nederlandse Centraal Planbureau (CPB) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben nu een interessant rapport gemaakt: “Arbeidsmarkt zonder Grenzen”. Verplichte kost voor beleidsverantwoordelijken en grensarbeiders. Te zien via deze link: http://bit.ly/1VJQUUS.

De Belgische politie wil de hulp van de Nederlandse collega’s bij het aanpakken van jetskiërs op de Grensmaas bij Maaseik. Die zorgen door hun snelheid voor gevaarlijke situaties. Het grootste tankstation ter wereld in Berchem-Luxemburg, met 25.000 bezoekers per dag, is opnieuw aanbesteed. And the winner is… Shell, dat de concessie behoudt.

In de Duits-Nederlandse grensregio tussen Maas en Rijn kun je niet alleen fijn wandelen en fietsen, ook qua lekker eten en drinken valt er het nodige te ontdekken en beleven. Zeker als je het nuttige met het aangename kunt verenigen. Tenminste dat beweert de toeristische sector. De site http://smaakopdekaart.nl moet ons daarvan  overtuigen.

activiteiten

nog t/m 9 augustus www.monschau-klassik.de open-air.  Op woensdag 5 augustus is er het wielercriterium www.ridderronde.nl in Maastricht, en van 6 t/m 9 augustus de www.heuvelland4daagse.nl voor wandelaars in Valkenburg e.o. En op 8 augustus www.forever-festival.nl in Venlo met o.a. Sidney Youngblood en London Beat.

 

 

DE EUREGIO-COMPACT EUREGIOTOUR:   

Een alfabetische ontdekkingstocht door de vele archiefbeelden en berichten die het internet herbergt…

De laatst loodjes in de gemeente Bad Neuenahr met de wijnfeesten in Walporzheim: http://bit.ly/1TWNT1I (editie 2011) en http://bit.ly/1elR42K (editie 2012). In 2014 bestond de plaatselijke Junggesellenverein 500  jaar: http://bit.ly/1JCNgmL, en ook carnaval blijkt in Walporzheim een kwestie van jong geleerd is… jong gedaan! http://bit.ly/1CUnWM4.

Walporzheim nodigt ook uit tot wandelen: http://bit.ly/1eqNfcQ. Een van de blikvangers is: www.weingut-kloster-marienthal.de. We zien er beelden van in dit filmpje: http://bit.ly/1OHHpkp. Ook voor de media is de combinatie van muziek en rock interessant: http://bit.ly/1CZlEeE. Een hele andere aandachtstrekker is tot slot deze: www.regbu.de.

Dan naar de dorpen rondom het Belgische Bastenaken (prov. Luxemburg). In Noville vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog nogal wat slachtoffers. In 2011 werden deze passend herdacht: http://bit.ly/1LOxhGD. Dan het dorp waar de Belgische koningin Mathilde vandaan komt: http://bit.ly/1JMbMlb. Villers-la-Bonne-Eau, luidt de klinkende naam.

Toen Mathilde in 2013 koningin werd, maakte TV Lux deze reportage: http://bit.ly/1D9IHTU. Ook de RTBF kwam bij die gelegenheid filmen: http://bit.ly/1gkf3S3. De pastorie in het plaatsje dient tegenwoordig als vakantieverblijf: www.presbytere-de-villers.be. Door naar Wardin, daar kennen ze een jaarlijks muziekfestival: www.wardinrock.be.

Van de editie 2014 van dit festival hebben we beelden, in twee delen: http://bit.ly/1LYOKh3 en http://bit.ly/1VNFZJY. Meer rust vinden we vervolgens in Bizory met: www.animalaine.com. En ook van dit levend(ig) wolmuseum hebben we twee tv-reportages weten te vinden, wel allebei Franstalig: http://bit.ly/1KACBf4 en http://bit.ly/1KAGMrq.