EUREGIO-COMPACT, WEEKEINDE 3 T/M 5 JULI 2015

In steeds meer Zuid-Nederlandse gemeenten verdwijnt het ingezetenencriterium. Daardoor kunnen ook mensen woonachtig buiten Nederland er dadelijk weer wiet kopen. Waarschijnlijk kan het binnenkort al in Eindhoven, en ook de PvdA in Maastricht wil die richting uit. Belgische grensgemeenten zijn hier fel op tegen, zij vrezen meer criminaliteit.

Nederland, België en Duitsland houden volgend jaar, waarschijnlijk in Nederlands Limburg, een ‘spoortop‘. Het doel is het grensoverschrijdend treinverkeer te verbeteren, aldus staatssecretaris Mansveld. Haast tegelijkertijd meldt de Europese Commissie dat Nederlands Limburg maximaal 4,7 miljoen euro krijgt voor een studie naar deze verbeteringen.

Het lijkt soms een wat macabere vorm van toerisme, urbexen, oftewel het fotograferen van vervallen en verlaten panden. Vanwege de bruinkoolwinning komen in de buurt van het Duitse Erkelenz zelfs hele dorpen daarvoor in aanmerking. En vanaf volgend jaar worden opnieuw zes dorpen ontruimd. Milieuorganisaties zijn daar helemaal niet blij mee.

Nu het zomer is willen de toeristische diensten graag een extra inspanning leveren om de toerist te lokken. In Belgisch Limburg doen ze dat met een nieuwe fietsapp: http://bit.ly/1BZN7fC. In de Oostkantons met een evenementenkalender: www.eastbelgium.com/agenda en in de Duitse grensregio proberen ze het met stedentrips: http://bit.ly/1JseiST.

Een aantal activiteiten, vanaf 7 juli vindt in Lanaken de eerste www.limburgfietsvierdaagse.be plaats. Van 9 t/m 12 juli het muziekfestival www.lesardentes.be in Luik. 11 en 12 juli is er www.bospop.nl in Weert met o.a. Anastacia, ZZ Top en Melissa Etheridge. En op zondag 12 juli de Euregionale Kersenhappening in Alden Biesen: http://bit.ly/1BX9p1O.

In Eichen is dan weer een (amateur)weerstation te vinden: http://bit.ly/1H0Wvyp. Vissers die een hengeltje willen uitslaan vinden dan weer hun gading in: www.angelpark-eicherscheid.de. Vanuit Esch kun je de Eifel te paard verkennen: http://www.eifelzupferd.de/1198. En wie een balletje wil slaan kan dat doen in: www.golfbadmuenstereifel.de.

Over naar Honerath (nog steeds in de gemeente Bad Münstereifel), daar vindt jaarlijks een sculpturensymposium plaats: http://bit.ly/1IOWKeb. Plaats van handeling is: www.kunsthofgreven.de. De bezieler heet Paul Greven, leren we: http://bit.ly/1NwQvQr. De man werd onlangs nog onderscheiden met de Rheinlandtaler: http://bit.ly/1U9NA4N.

Zin in dagelijks meer Euregionale berichten? Kijk dan eens op www.facebook.com/marcel.boreas