EUREGIO-COMPACT, WEEKEINDE 28 AUGUSTUS T/M 30 AUGUSTUS 2015

De vluchtelingencrisis raakt ook de Euregio. Zo komen er eind dit jaar 2.500 asielzoekers naar de voormalige militaire basis in het Duitse Elmpt bij Roermond. Ook in de beide Limburgen groeit het aantal vluchtelingen. De Belgische overheid bekijkt daarom of leegstaande kazernes in Houthalen-Helchteren en Leopoldsburg moeten worden ingezet.

De stad Aken is verplicht om vanaf februari een milieuzone in te voeren. Aken wilde dit zelf niet. Ook auto’s uit het buitenland hebben dan een sticker nodig. Kosten: zo’n 15 euro. Ook milieuvriendelijk: Duitsland krijgt mogelijk een fietspad van 600 km. tussen de oude hoofdstad Bonn en de huidige hoofdstad Berlijn. Thema: de Duitse eenheid.

Op 2 oktober is de Belgische eurocommissaris Marianne Thyssen te gast tijdens een conferentie van het CDA in Weert. Thema: Grenzenloos werken: http://bit.ly/1KlhJug. En het Centrum voor Beeldexpressie vzw in Antwerpen is ter promotie van het Euregionaal Jeugdfilmfestival in Genk op zoek naar een stagiair (m/v): http://bit.ly/1Pz6vlc .

Hoe euregionaal kun je het krijgen? De Hasseltse zangeres Dana Winner verklaarde bij de Nederlandse Omroep Brabant dat je om mooie mensen te spotten naar… Luik moet! http://bit.ly/1KiscXo. En het Nederlandse TV-Limburg maakte deze zomer locatie-uitzendingen uit o.a. Bocholt, Hasselt, Lommel en Maaseik. Nog te zien via: www.tvl.nl.

Dan vier activiteiten.

Op 4 en 5 september www.biesenrock.be meets Jazz Bilzen. Op 5 september www.overdegrensfestival.nl in Millen-Selfkant bij Sittard. Ook in Duitsland van 4 t/m 6 september www.tournatur.com met 5.000 reisbestemmingen in Düsseldorf. En tot 26 september is er de artistieke www.ruhrtriennale.de in het Ruhrgebied.

DE EUREGIO-COMPACT EUREGIOTOUR
Een alfabetische ontdekkingstocht door de vele archiefbeelden en berichten die het internet herbergt…

Vorige week zagen we al dat het Luxemburgse Beckerich een sportieve gemeente is. En dat wordt vandaag nog eens bevestigd. Er kan namelijk pondom Beckerich aardig gewandeld worden: http://bit.ly/1PqGNiV. Dat kan ook georganiseerd: http://bit.ly/1hQBMFF. D’ Millen is in dat kader een aardige uitvalsbasis: http://dmillenasbl.blogspot.nl.

Over naar Bedburg, tussen Mönchengladbach en Köln. Er is een slot: http://bit.ly/1fy1Un1, we maken een tochtje door het centrum: http://bit.ly/1Ebv4En, om te eindigen, en tevens tot rust te komen bij: www.monte-mare.de/de/bedburg.html. Van dit sauna-en wellnesscentrum met restaurant is er ook een filmpje: http://bit.ly/1JrRtgS.

Bij sauna hoort water. Het stadsbestuur van Bedburg kreeg afgelopen jaar letterlijk een koude douche: http://bit.ly/1V09wP9. Ook in Bedburg kennen ze een schutterstraditie: http://bit.ly/1E9NvJh en herdenken ze hun doden: http://bit.ly/1Jcda3b. En ondanks de bruinkoolgroeves, kun je er nog best fraai wandelen: http://bit.ly/1EbvRFv.

Dan kijken we naar de Ortsteilen (zeg maar deelgemeenten) van Bedburg, te beginnen met Kaster. Ligt direct aan de bruinkoolgroeve Garzweiler, maar biedt toch aardig wat oudheid: www.alt-kaster.de. Einde november is er de Nikolausmarkt: http://bit.ly/1EcEmzI. En ze hebben er ook wel iets met klompen, zo blijkt: http://bit.ly/1WNFfoy.

Een opmerkelijke diefstal onlangs in Kirchherten: 30 meter vangrail: http://bit.ly/1KeAWxH. Ook niet prettig in Kirchherten, de dood van 30.000 bijen: http://bit.ly/1PtOO6A. Behalve moderne windturbines vind je er ook een klassiek exemplaar: http://windmuehle-grottenherten.de. En die molen zien we ook hier: http://bit.ly/1h738qv.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *