EUREGIO-COMPACT, WEEKEINDE 26 T/M 28 JUNI 2015

Wekelijkse actuele berichten en archiefbeelden bij het ontdekken van een land zonder grenzen…

Abellio, een dochterbedrijf van de Nederlandse Spoorwegen, verloor na een fraudezaak het toekomstig openbaar vervoer in Nederlands-Limburg. In Duitsland liggen de kaarten echter gunstiger. Vanaf 2018 mag het bedrijf, samen met een Britse vervoerder, een deel van het treinverkeer verzorgen in de regio tussen Aken-Keulen en het Ruhrgebied.

Het Beneluxparlement wil dat het spoornet in de Benelux als binnenlands verkeer gezien wordt. Dat zou gunstig uitpakken voor trajecten als Luik-Maastricht en Antwerpen-Weert. En extra grote vrachtwagens blijven verboden in de deelstaat Nordrhein Westfalen. Dat is dan weer ongunstig voor transporteurs die net over de Duitse grens moeten zijn.

Ook al ongunstig wordt de mogelijke BTW-verhoging in Nederland bevonden. Politiek en toeristische sector in Limburg vrezen een vlucht over de grens. En ook Duitse werknemers zullen Nederland deels ontvluchten. Door het nieuwe minimumloon in eigen land is werken daar aantrekkelijker geworden. Ook frustreert de administratieve rompslomp.

Onlangs werd het wandelgebied Bergerven in Maaseik en Dilsen-Stokkem officieel geopend (http://bit.ly/1Lvdqxo). Wie op het grondgebied van Maaseik wandelt, moet echter uitkijken. De stad hanteert een streng sluikstortbeleid, zelfs voor het klokhuis van een appel. En dat gaat plaatselijk weerman Ruben Weytjens te ver: http://bit.ly/1HhLoCM.

Enkele zomerse activiteiten dan, op 3, 4 en 5 juli zijn er de www.bikersclassics.be in Spa-Francorchamps, op 5 juli de Niederrheinischen Radwandertag, met ook nu startplaatsen in Nederlands Limburg: http://bit.ly/1GFi5IN, het www.ols2015.nl, dit jaar in Maasniel bij Roermond, en de www.land-en-tuinbouwdagen.be in Alden Biesen te Rijkhoven-Bilzen.