EUREGIO-COMPACT, WEEKEINDE 24 T/M 26 JULI 2015

Wekelijkse actuele berichten en archiefbeelden bij het ontdekken van een land zonder grenzen…

Steeds meer gemeenteraden zijn verontrust over de Luikse kerncentrale Tihange, of eisen zelfs de sluiting. Op het lijstje staan inmiddels al Aken, Maastricht, Heerlen, Roermond en Venlo. Maar in Sittard-Geleen denken ze, zoals eerder al gemeld, anders. Daar geen motie, maar eerder de angst bij de Raad dat verontrusting juist voor meer onrust zorgt.

Onrust is er ook in het Duitse Keulen. Daar vielen de afgelopen tijd bij drie verschillende ongelukken, samen drie doden. In alle gevallen waren straatraces de oorzaak, en de slachtoffers waren onschuldige verkeersdeelnemers. De stad is het nu zat en gaat daarom drempels plaatsen op bekende straatraceroutes. Ook komen er meer snelheidscontroles.

Open Line is een groeiend ICT-bedrijf in o.a. Beek, u weet wel van het vliegveld. Maar wat doe je als je door die groei niet genoeg stagiaires in Nederland vindt? Dan denk je dus euregionaal en kom je bij hogeschool PXL in Belgisch-Limburg uit. Belgische stagiaires die uiteindelijk vaste krachten in Nederland worden, en de arbeidsmarkt euregionaler maken.

Minder goed nieuws afgelopen week voor de werknemers van Yumble, het nieuwe pretpark in Roermond. Door tegenvallende bezoekers is het nu al failliet: http://bit.ly/1KkVkhA. Ook bij het toerisme regeert dus het grote geld, maar niet altijd. In Meeuwen-Gruitrode kun je namelijk sinds kort gratis paalkamperen in het bos: http://bit.ly/1MITTXA.

Activiteiten

t/m 2 augustus, het 5e Int. Euregio Rijn-Waal Studentenmuziekfestival in Nijmegen e.o.: http://bit.ly/1RHQizI, van 25 juli t/m 2 augustus de grote www.annakirmes.de in Düren, op 31 juli, 1 en 2 augustus de Wereld Jeugdspelen Trial fietsen in Aywaille: www.ucitrials.be, en op 2 augustus de Ironman-triatlon in Maastricht: http://bit.ly/1GucS2W.

DE EUREGIO-COMPACT EUREGIOTOUR:
(Een alfabetische ontdekkingstocht door de vele archiefbeelden en berichten die het internet herbergt…)

Verder in de dorpen van Bad Neuenahr-Ahrweiler. In Heppingen is het genieten bij www.weingut-burggarten.de. En dat kan ook culinair: www.steinheuers.de. Bij Heppingen ligt verder de bekende Landskrone: http://bit.ly/1KeBce5. Boven op deze Landskrone vinden we een kapel, en daar is ook iets bijzonders mee aan de hand: http://bit.ly/1gIuEuk.

Waarvoor kun je een Landskrone gebruiken? Juist, voor een feest: http://bit.ly/1fVOG4u. Nog meer te vieren in Heppingen, namelijk het 1050-jarig bestaan van Hof “Havingan”: http://bit.ly/1Ll5kaO. Laten we Heppingen nog maar eens vanuit de lucht bekijken: http://bit.ly/1RHBfWw. Tijd voor een ander dorpje, Kirchdaun in 2009: http://bit.ly/1VpchL6.

Toch staat dit schattig dorpje voor een aantal uitdagingen: http://bit.ly/1Ous4Uf, maar gelukkig zit er wel nog muziek in: www.kirchdaunerdorfmusikanten.de. Lohrsdorf is dan weer een bestemming waar ene Angelica Hocke ging wandelen, en fotograferen: http://bit.ly/1HOoAHB. En dan is er nog Lukas uit Lohrsdorf, hij maakt comics: http://bit.ly/1HOs4JW.

Duitsers zijn dol op optochtjes, dus als de brandweer van Ramersbach 100 jaar wordt, zien we dit: http://bit.ly/1RNqaU3. En de optocht gaat nog even verder: http://bit.ly/1IgVjJ3. Een dorpsportret van Ramersbach zien we hier: http://bit.ly/1IcnXGR. Ideaal weer voor Altweibercarnaval in Ramersbach? Niet altijd, oordeel gerust zelf: http://bit.ly/1RNsKJz.

Voor langslapers is Ramersbach overigens ook niet echt een ideaal oord: http://bit.ly/1CUWBZO. Over naar Walporzheim dan, met: http://weinmanufaktur-walporzheim.com, maar www.walporzheim.de biedt de bezoeker meer dan enkel wijn. Ook van Walporzheim bestaat een “Ortsportrait”, ook nu gemaakt door omroep SWR: http://bit.ly/1Iee8s6.

Zin in dagelijks meer Euregionale berichten? Kijk dan eens op www.facebook.com/marcel.boreas