EUREGIO-COMPACT, WEEKEINDE 21 AUGUSTUS T/M 23 AUGUSTUS 2015

Het Duitse Airport Weeze, nabij het Nederlandse Gennep, heeft afgelopen week de 20 miljoenste passagier verwelkomd. Weeze is sinds 2003 operationeel. De stad Aken verzet zich tegen de invoering van een verplichte milieusticker voor auto’s. Steden als Keulen en Düsseldorf kennen al zo’n sticker. Aken vreest minder bezoekers uit de Euregio.

Met de trein naar Aken is van 22 t/m 30 augustus trouwens lastig. Wegens werkzaamheden in Landgraaf rijden er geen treinen tussen Heerlen en Herzogenrath. Wordt Matthias Hannen volgende maand als Nederlander burgemeester in de Duitse gemeente Selfkant bij Sittard? Dat is best mogelijk, maar er zijn wel nog drie andere kandidaten.

Twee Belgische bedrijven met allebei een opmerkelijk probleem. Het Genkse computerbedrijf IS heeft de naam gewijzigd om niet steeds gelinkt te worden aan Islamitische Staat. En de siroopfabriek Meurens uit het Luikse Aubel krijgt haatmails sinds het bedrijf de eigen siroop officieel halal heeft laten verklaren (d.w.z. geschikt voor moslims).

Het laatste weekeinde van augustus staat bol van activiteiten. Met voorop 5 grote evenementen in Nederland, het www.preuvenemint.nl in Maastricht, www.culturanova.nl in Heerlen, het www.sintrosa.nl -festival in Sittard, het www.limburgfestival.nl in Roermond e.o., en in Nijmegen het Gebroeders van Limburg Festival (www.gvlimburg.nl).

En dan is er nog: www.caravan-salon.de in Düsseldorf t/m 6 september, ook in Duitsland 50 jaar Naturpark Maas-Schwalm-Nette in Nettetal (http://bit.ly/1HWrSr1), www.hillclimbing.be (met een motor een stijle heuvel op), in Andler-St.Vith in de Belgische Oostkantons, en om dit lijstje af te ronden www.fetedufromage.be in het Luikse Aywaille.

DE EUREGIO-COMPACT EUREGIOTOUR: (Een alfabetische ontdekkingstocht door de vele archiefbeelden en berichten die het internet herbergt…)

We kijken nog even verder in de dorpen rondom Beauraing, in de provincie Namen. Revogne is een gehucht met een kasteel: www.revogne.be. Er is een vakantieadres: www.location-revogne.com. En er is ook nog eens een molen waar je kunt verblijven: www.moulinderevogne.be. En het is ook geliefd bij archeologen: http://bit.ly/1Msw7Rz.

Een ander dorpje heet Sevry, en ook daar is verblijfstoerisme mogelijk: www.sevry.be. Aan keuze is er geen gebrek: http://maisonpomme.be/nl. Ze organiseren in Sevry ook wel eens een zeepkistenrace, zoals in 2010: http://bit.ly/1UTAF6m. Vanuit de kist zelf ziet het beeld er zo uit… http://bit.ly/1EwmGtM. Nogal hobbelig en bibberig dus.

Thanville is bekend van het lokale spoorwegviaduct. Te zien vanuit de lucht: http://bit.ly/1JlcXOc, vanaf de grond en het vanaf het viaduct zelf: http://bit.ly/1K0w5zX. In Vonêche ligt een kasteel, gelieerd aan de vroegere kristalfabriek: http://bit.ly/1HRQ6T6. Dit filmpje gaat over de geschiedenis van het kristal uit Vonêche: http://bit.ly/1fkMIcS.

En je kunt er ook overnachten: www.gite-voneche.be. Ook in Wancennes weten ze wat een zeepkistenrace is: http://bit.ly/1HRTnSE. Het beeld vanuit een andere bolide: http://bit.ly/1LgQrGF. In Wiesme ligt een jeugdbivakhuis, gericht op organisaties voor sociaal zwakkeren: www.vzw-laiterie.be. Nog meer kampplezier: http://bit.ly/1NerLPu.

En dan gaan we naar Luxemburg, naar Beckerich. Daar houden ze wel van wat sportiviteit. Of het nu qua auto is: www.bmwtreffen.lu, of het nu om beachvolleybal gaat: http://bit.ly/1URqhfj, of om een halve marathon: www.4runner.lu/Beckerich.htm, het kan er allemaal. En er is zelfs nog meer mogelijk, maar dat is iets voor volgende week.

Zin in dagelijks meer Euregionale berichten? Kijk dan eens op www.facebook.com/marcel.boreas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *