EUREGIO-COMPACT, WEEKEINDE 2 T/M 4 OKTOBER 2015

De laatste aflevering van Marcel’s wekelijkse actuele berichten en archiefbeelden bij het ontdekken van een land zonder grenzen…

 

Nieuwe technieken zorgen voor nieuwe mogelijkheden. Al enkele jaren doet men aan de Moezel onderzoek naar gewasbescherming met drones. En dat verloopt kennelijk zo voorspoedig dat de autoriteiten in Rheinland-Pfalz wellicht binnenkort toestemming geven aan de wijnboeren om onbemande helikopters in te zetten op hun wijngaarden.

 

Een onderwerp dat het afgelopen anderhalf jaar misschien wel het vaakst aan bod kwam in Euregio-Compact was de kerncentrale van Tihange. Inmiddels zijn er 60.000 online protesthandtekeningen verzameld en is het eerste weekend van oktober uitgeroepen tot actieweekend, bedoeld om de kerncentrale opnieuw onder de aandacht te brengen.

 

Wie het beste beentje voor wil zetten kan dat doen op zondag 11 oktober tijdens het sportevenement Dwars door Hasselt: http://bit.ly/1fANnaa. Wandelen in een wat rustiger tempo kan ook tijdens de eerste MaasTrek, een grensoverschrijdend wandelevenement met start aan het veerpont in Berg aan de Maas-Meeswijk: http://bit.ly/1Revw6I.

 

In oktober en november staan de stad Maastricht en de Euregio in het teken van La Saison Culinaire de l’Euregio. Dat betekent culinair genieten op diverse vlakken: http://cmmaastricht.nl/?p=134. En de najaarseditie van het Eifel Gästejournal is verschenen, vol met toeristische tips: Interesse? Bestellen, kan via deze weblink: http://bit.ly/1O80AGX.

 

En dan gaan we nog eens even kijken in de stad Kevelaer, een bekend bedevaartsoord in het Niederrheingebied. Er ligt echter ook een museum voor volkskunde en cultuurgeschiedenis. En daar is tot half november een tentoonstelling over allerlei aspecten van de uil, speciaal dan in relatie tot de mens. Meer info via deze link: http://bit.ly/1KRCCtm.

 

DE EUREGIO-COMPACT EUREGIOTOUR:    

Een alfabetische ontdekkingstocht door de vele archiefbeelden en berichten die het internet herbergt…

 

We hadden al twee keer “Beeck” en twee keer “Beek”, het volgende Beek is beter bekend als “Beek-Ubbergen”, maar ligt tegenwoordig in Groesbeek. Soms heeft men er wel eens last van ratten: http://bit.ly/1VfT63s. Hopelijk hebben ze er hier geen last van:  http://hotelmusschenberg.nl. En er is nog meer horeca in Beek: www.hotelspijker.nl.

 

En alle goeie dingen in drie: www.sousleseglises.nl. Minder leuk, een 13-jarige jongen bescheen onlangs met een laserpen een politiehelikopter:  http://bit.ly/1MRRBZW. Wildplukkers in de natuur, steken op deze manier hun licht op:  http://bit.ly/1Gapttu. Beek is onlangs gefuseerd, en de nieuwe naam zorgt voor emotie: http://bit.ly/1PJny4o.

 

Dan gaan we door naar Beek en Donk in het Brabantse Laarbeek. Laten we eens beginnen met een probleem, namelijk met een brug: http://bit.ly/1FDQ3QM. Maar water hoeft niet altijd een probleem te zijn: www.drie-essen.nl. Een enorm probleem was er wel weer voor de familie van de 6-jarige Jayden, die kanker kreeg: http://bit.ly/1iFKyXi.

 

Nog wat meer filmpjes uit Beek en Donk, zoals deze historische beelden: http://bit.ly/1iFKyXi. Leute mag er ook zijn met deze carnavalsoptocht van dit jaar: http://bit.ly/1iFLpHg. Maar mag er natuurlijk ook een stukje ingetogener met deze sfeerbeelden uit Beek en Donk, samen met muziek van wijlen Wim Sonneveld:  http://bit.ly/1LKMGJ1

 

Beekkant is een buurtschap bij Baexem, dat tegenwoordig deel uitmaakt van de gemeente Leudal. Eerder dit jaar kwam Beekkant in het nieuws omdat een aantal omwonenden zich verzetten tegen de komst van een varkenshouderij: http://bit.ly/1LiSb2R. Ook de Vlaamse Cath Luyten kwam al eens in de streek voorbij:  http://bit.ly/1MXIcjP.

 

marcel boreas

 

Graag wil ik langs deze weg de diverse radiozenders bedanken voor hun medewerking, en u voor het volgen van deze rubriek!

 

Marcel Boreas

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *