EUREGIO-COMPACT, WEEKEINDE 04 T/M 06 SEPTEMBER 2015

Is Engels de meest invloedrijke taal binnen de Europese Unie? Nee, de meest invloedrijke taal binnen de EU is… een mix van Limburgs en Luxemburgs, aldus weekblad Elsevier. Wanneer kopstukken als Jean-Claude Juncker (Luxemburg), Martin Schulz (regio Aken) en Frans Timmermans (Heerlen) overleggen doen ze dat in hun eigen dialect.

De schuld van merkendorp Maasmechelen Village is in 2014 met 25 miljoen euro toegenomen tot 224 miljoen. Belgische media vragen af zich hoe lang de aandeelhouders dit volhouden? En een Duitse bezoeker aan het merkendorp in Roermond, vindt dat de stad meer te bieden heeft dan het Outlet, en maakte deze video: http://bit.ly/1KA3QIF.

Naar aanleiding van de vluchtelingencrisis brengt The Post Online een reportage uit 2013 in herinnering. Die handelde over steden in het Ruhrgebied waar de spanning opliep. Reden: hele wijken zijn ingenomen door verarmde Roma uit Roemenië en Bulgarije. Duitsland wil deze economische vluchtelingen nu uitwijzen: http://bit.ly/1PJY46D.

De Euregio telt heel wat grenzen. Maar ook binnen een land als Nederland zijn die er. Provinciegrenzen bijvoorbeeld, zoals tussen Limburg en Brabant. Om die te slechten organiseren Venray en Boxmeer een festival: “De grens verbindt, de grens scheidt, schijt aan de grens!”. De Limburgse omroep L1 over de aanleiding: http://bit.ly/1JN66M1.

Activiteiten voor het weekeinde van 12 en 13 september: In zowel Nederland, Vlaanderen als Wallonië is het Open Monumentendag. Verder in Maastricht de opening van het culturele seizoen, www.hetparcours.nl. In de provincie Luik is er een fietsfeest langs de Ourthe: www.partycyclette.be, en de Tuin- en Plantendagen in www.hex.be.

DE EUREGIO-COMPACT EUREGIOTOUR:
Een alfabetische ontdekkingstocht door de vele archiefbeelden en berichten die het internet herbergt…

We kijken verder in de dorpen rondom Bedburg (tussen Mönchengladbach en Köln). Morken-Harff was een dubbeldorp dat moest wijken vanwege de bruinkoolwinning: http://bit.ly/1PXLAch. De schutterij bestaat echter nog steeds: www.bruderschaft-morken-harff.de. Zo ziet het er tegenwoordig uit in Morken-Harff: http://bit.ly/1JofFxg.

Wie van Marialiederen houdt, zit goed met dit filmpje uit Kirchtroisdorf: http://bit.ly/1JuXKr2. En hier zijn we ooggetuige van der Karnevalsumzug in Kirch-Kleintroisdorf (2014): http://bit.ly/1Fa9Rps. En voor echte schutters moeten we in Königshoven zijn: http://bit.ly/1NJqNeo. We laten ons eens goed gaan in de tent: http://bit.ly/1hsBwMz.

Opvallend, na jaren leegstand heeft de kerk van Lipp weer een kerkelijke functie: http://bit.ly/1FhNhLs. Voor kinderen is er in Millendorf het “Märchenhof”: www.millendorf.de. Weet u wat een Weihnachtsfunkelhaus is? Nee, in Pütz wel: http://bit.ly/1NWkQKm. En in Rath is er een heus Rosengartmuseum: www.rosengart-museum.de.

Rosengart is, voor wie het niet zou weten een automerk, vernoemd naar ene Lucien Rosengart: http://bit.ly/1fUVgHB. Ook Garsdorf is een plaats die is moeten verdwijnen, toch wordt de herinnering eraan levend gehouden: http://bit.ly/1osCSoN. Ondertussen wordt er al zo’n 60 jaar bruinkool gewonnen in de streek: http://bit.ly/1Ury8ON.

Van Bedburg gaan we een stuk noordelijker, naar Bedburg-Hau, ten oosten van Gennep (NL). Als vertrekplaats nemen we dit Landgasthaus: www.schwanenhof.com. Iets minder prettig, maar wel uiterst zinvol is deze kliniek: http://bit.ly/1JM8rGS. Een grappige naam heeft ook het plaatselijke zwembad, zo blijkt: www.bedburgernass.de.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *