Middengolf 891 kHz AM

Leon Interviewt

Middengolf? Bestaat die nog dan? Ja, op heel veel plekken in Nederland kun je nog naar leuke muziek en korte informatie luisteren via de middengolf. Vaak zijn het enthousiaste mensen die ‘iets anders’ willen laten horen dan de zenders als 538 of 3FM….

Radio luisteren doen we tegenwoordig vooral via de FM, maar steeds meer ook digitaal via DAB of via Internet.
En dan is opeens ook in Midden-Limburg de middengolf terug. Sinds kort kun je in en rond Weert en Roermond een nieuw radiostation beluisteren . Dit dankzij een aantal enthousiaste vrijwilligers die nog steeds ‘gek’ zijn van radio-maken. Vanaf een antenne in het midden van Limburg worden de programma’s van Euregioradio uitgezonden.

EUREGIORADIO
Hebt u in huis of in de auto nog een radio met middengolf? Zoek dan de 891-frequentie maar eens op. De zender bestaat al langer via internet en heet ‘’Euregioradio’’. Het was een initiatief van een aantal radio-enthousiastelingen, aangevuld met professionals uit het hele euregio-gebied (waaronder Han Janssens) die al lang ‘’radioprogramma’s’’ maken en nu opnieuw de draad oppakken, maar wel op een vernieuwende manier. U hoort er behalve leuke muziek korte informatie wat er zoals speelt in het euregio-gebeid.

Euregio Radio draait op geheel op vrijwilligers maar zoekt juist niet naar mensen die vele uren per week in studio programma’s willen maken. Ze zijn juist opzoek naar mensen die er graag op uit trekken om overal in de regio reportages te maken en die via het Internet meteen op de zender te brengen. Wat de vrijwilligers drijft is nog steeds de magie van radioprogramma’s maken. Toch moet je daarbij niet meteen denken aan stoffige, krakende plaatjes draaien in de studio. Dat is nu juist iets dat ze graag aan de computersystemen over laten. Ze besteden hun tijd liefst aan het maken van interviews of het bijeen zoeken van leuke informatie.

 

euregioradio op 891 AM

PROGRAMMA’S OOK VOOR MIDDEN-LIMBURG
De programma’s geven veel korte informatie over wat er speelt ook in het gebied waar u woont en werkt met aparte aandacht voor dialect, streekproducten en wat er te doen is in de beide Limburgen. Tussen deze informatie is er muziek van de jaren 60 tot nu toe.
De afgelopen tijd heeft het station hun werkwijze getest op Internet. Nu is het programma ook in de ether te beluisteren, maar je moet er wel voor afstemmen op de middengolf, namelijk op 891 kHz waar tot voor kort nog in heel Limburg Radio 538 te horen was. De sterkte van de zender is beperkt maar u kunt het zeker beluisteren via 891 middengolf.

Jean-Paul-Linnartz is een van de oprichters en werkte ooit voor de voorloper van L1: “Het leuke aan euregioradio is dat we met moderne middelen en op een efficiënte manier 24 uur per dag te beluisteren zijn. Vroeger ging ik met mijn platenkoffer achter op de fiets naar de studio om handmatig het hele programma te doen. Nu is het afdraaien van muziek helemaal geautomatiseerd en kunnen we ons helemaal richten op de informatie.” Veel stations draaien al vol automatisch, maar volgens Linnartz is het uniek dat Euregioradio ook informatieve programma’s automatiseert.

Om het team uit te breiden zoekt het station nog mensen die er graag op uit trekken om overal in de regio reportages te maken en die via het Internet meteen op de zender te brengen.
Maar eerst de tip om eens te luisteren naar de radio via middengolf 891 of via internet (www.euregioradio.eu)

P1000395

6 comments

 • Nu om 19:48 lijkt het of de middengolf eruit ligt: ik ontvang niks meer op 891kHz in Echt

 • Hans-Peter

  Hallo, ik ben en Radio-Amateur en woon in de buurt van Duisburg / Ruhrgebiet in DL. Ik hoor je zender zwak in de autoradio op de rit tussen Moenchen-Galdbach en Heinsberg op de snelweg.
  Ik ben geïnteresseerd in uw antenneontwerp en zou graag de volgende vragen willen beantwoorden:
  Hoe ver zijn de twee masten van elkaar verwijderd?
  Wat is de horizontale draad boven de grond?
  Hoe lang is de antennedraad en hoe wordt de voeding gerealiseerd?
  Met vriendelijke groeten / 73
  Hans-Peter
  Radio-Amateur DL9EBA

 • Wim de Baat

  Leuk, ik ontvang de zender op de Utrechtse Heuvelrug in Maarn.
  Is dar ook de Limburgse zender of is dat een eigen regio ?
  Vr. Grt. Wim de Baat

 • rob materman

  Utrecht te ontvangen!

  • jeanpaul

   Goed om te horen. Inmiddels hebben we 891 verlaten en zijn we op 828 te horen vanuit Eindhoven.

   Helaas hebben we deze melding destijds gemist.

  • jeanpaul

   Goed om te horen. Inmiddels hebben we 891 verlaten en zijn we op 828 te horen vanuit Eindhoven.

   Helaas hebben we deze melding destijds gemist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *