euregio compact

EUREGIO-COMPACT, WEEKEINDE 5 T/M 7 JUNI 2015

Wekelijkse actuele berichten en archiefbeelden bij het ontdekken van een land zonder grenzen…

 

 

De Europese Commissie wil via het Europees Hof de Duitse tolheffing tegenhouden. Mede als gevolg van deze stap zou invoering van de tol op 1 januari 2016 niet meer haalbaar zijn.  En Nordrhein Westfalen krijgt een nieuw alarmsysteem bij aardbevingen. De Duitse deelstaat is, net als grote delen van onze Euregio, nogal gevoelig voor aardschokken.

 

Maar onze bodem verrast ook op andere manieren. In het Luikse Stavelot is namelijk een sarcofaag uit de 7e eeuw gevonden. Na een studie wordt deze in de plaatselijke abdij tentoongesteld. Misschien iets voor een film. Jeugdigen kunnen namelijk dit jaar opnieuw deelnemen aan het Euregionaal Jeugdfilmfestival. Voor meer info: www.ejff.eu.

 

Recreatie is tegenwoordig vooral beleving. Zo is er van 19 t/m 21 juni een natuurweekend om Nederlands Zuid-Limburg anders te beleven, en waarbij hooien langs de Geul centraal staat: http://bit.ly/1Gh6p1E. Liever beleving op twee wielen? Kies dan voor de nieuwe Mergelland Hoen fietsroute, die ook Voeren doorkruist: http://bit.ly/1AGkWlf.

 

Nog meer beleving is er in Luxemburg. Daar vindt vanaf 30 juni een nieuwe Wandel4Daagse plaats, te koppelen met een zesdaagse busreis via Nederlands Limburg: http://bit.ly/1FsipYo. En na zes weken komt al een einde aan de Franse en Italiaanse bestemmingen van luchtvaartmaatschappij VLM vanuit Luik. Er was te weinig belangstelling voor.

 

Nog wat meer activiteiten, van 11 t/m 14 juni het modespektakel Fashionclash in Maastricht: http://bit.ly/1KERlc6, van 12 t/m 14 juni Stolberg goes Irland: http://bit.ly/1G6LP2f, en de Open Tuin- en Plantendagen bij het kasteel van www.hex.be bij Heers, en tot slot in de Nord-Eifel op 13 juni de Europese Dag van het Park: http://bit.ly/1AOuyKx.

 

 

DE EUREGIO-COMPACT EUREGIOTOUR:    (Een alfabetische ontdekkingstocht door de vele archiefbeelden en berichten die het internet herbergt…)

Ons laatste bezoek aan de Verbandsgemeinde Altenahr. Je vindt er het oudste wijnboerengenootschap ter wereld: http://wg-mayschoss.de. Bij Mayschoss kun je ook de www.saffenburg.de beklimmen. Uit Dernau komen beelden van het Winzerfest 2014: http://bit.ly/1FNnXiB. En www.weinort-rech.de betitelt zichzelf als een heus “Rotweindorf”.

 

Ook wat betreft de omgeving van de Duitse Rijnstad Andernach blazen we ons sprookje uit, en wel met de geisers die je daar kunt vinden: http://bit.ly/1BEh9Qm. En omdat bewegend beeld wat spannender is dan Wikipedia-plaatjes: http://bit.ly/1datFBf. En als laatste varen we nog een rondje over de Rijn met deze boot: http://bit.ly/1FpYmd4.

 

De abdij van Maredsous in de gemeente Anhée noemden we vorige week al, Wikipedia weet er ook nog wel wat feitjes over: http://bit.ly/1eLYqNW. Behalve bier en kazen zijn er in de gemeente ook heuse slakken te vinden: www.escargotiere.be. En wie na deze culinaire genoegens de beentjes wil strekken, die kan hier terecht: www.draisine.be

 

Vorige week signaleerden we in de deelgemeente Wyler, gemeente Arlon al een fietsmuseum, in het weekeinde van 13 en 14 juni kan er volop gefietst worden, lezen we op http://ccweyler.be. In Bonnert vinden we dit plaatje: http://bit.ly/1dKbPpA. En in Frassem komen we een arboretum tegen: http://bit.ly/1K7Z7x6  (site is enkel Franstalig).

 

In Eilscheid, in de Verbandsgemeinde Arzfeld (Eifel) vinden we: www.ferienhof-puetz.de. De familie is te zien in deze tv-reportage uit 2008-2009: http://bit.ly/1G31zDn. De kerk van Eschfeld is iets heel speciaals: http://bit.ly/1Jo7WlL. En de plaatselijke Musikverein geeft er op eigen wijze invulling aan de Coldwaterchallenge: http://bit.ly/1FqJJFy

 

Zin in dagelijks meer Euregionale berichten? Kijk dan eens op www.facebook.com/marcel.boreas en volg de EUREGIOTOUR van dag tot dag!