EUREGIO BLOGGERS WELKOM met o.a. Mathieu Schlijper en Hilbert de Wal

Bloggen over de Euregio. Wat voel je hier, wat doe je hier, wat maak je allemaal mee? Deel het met ons als je dat wil!
Met Hilbert de Wal en Mathieu Schlijper:

Hilbert de Wal 

wil mensen enthousiast maken voor cultuur en geschiedenis. Als afgestudeerd historicus (Rijksuniversiteit Leiden) laat hij je historie en cultuur op een bijzondere manier voelen, met gevoel voor humor maar zonder tradities uit het oog te verliezen, op maat maar altijd eerlijk en oprecht, zonder angst dus om soms ook heilige huisjes omver te werpen. Hilbert werkt onder andere voor de Tourist Service Aachen (VVV Aken). Daar geeft hij regelmatig en met veel plezier stads- en themarondleidingen in het Nederlands, Engels en Duits. Op zijn site vind je alle info: http://www.via-cultura.nl/

Tip van de gids  

Natuurlijk zijn er dingen die mij af en toe afleiden… Ik ben ook maar een mens. Als gids voel ik mij inhoudelijk doorgaans heel zeker. Er zijn wel eens gasten die er een – al dan niet satanisch – genoegen in scheppen om de diepten van mijn historische feitenkennis te peilen. Tegen deze mensen zou ik willen zeggen: “u kent de Marianentrog…?” Peil verder! Maar goed, het is ook wel strelend. Tijdens het rondleiden van gasten in aardige één op één-gesprekjes lekker sparren over de vermeende moord op Karloman, door zijn bloedeigen broer Karel de Grote, over religieuze twisten tussen protestanten en katholieken in de 17e en 18e eeuw, nu ja, over wat niet eigenlijk? Ik zeg mijn gasten ook altijd dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor de duur van de rondleiding, ik let doorgaans slecht op mijn klokje en daarbij, ik ouwehoer als Brugman. Stadswandelingen met mij hebben nog wel eens de neiging om een half uurtje langer te duren (voor mijn zakelijke partners: lees hier, ik ben heel stipt).
Zogezegd, er zijn dus wel eens dingen die mij afleiden. Zo had ik laatst gasten uit de Westhoek van Vlaanderen. Bijzonder aardige mensen maar alleen wat lastig te verstaan. Grootste probleem is het feit dat zij iedere g als h uitspreken. Dit in combinatie met een heerlijk vettig vlaams accent.Dat is dus hun hrootsteprobleem, helooft u mij, hans onbehrijpelijk…. Datzelfde probleem heb ik ook met Beierse en Oostenrijkse gasten, grotendeels onverstaanbaar…… Inmiddels ben ik zeer getraind in het duiden van intonatie en mimiek van vraagsteller. Mensen hoeven mij eigenlijk niks te zeggen en ik begrijp ze al….
Wat de groep gasten uit de Westhoek verder zo bijzonder maakte was het feit dat een van de gasten telkens de laatste drie woorden van mijn slotzin zachtjes herhaalde en er één jongen was die de belangrijkste woorden uit mijn korte betoogjes méér dan hardop riep nadat ik was uitgesproken. Ik probeer het even voor u te verduidelijken.

(ik)”……en daarom wil ik u deze archeologische opgravingen graag laten zien, omdat dat van de Romeinse nederzetting in de 1e eeuw na Christus zo’n goed beeld geeft.”
(
gast 1, knikkend)…..Hoed beeld heeft…..
(gast 2, afwezig rondstarend) NA HRISTUS!!!

Maar echt, schatten van mensen, een hele leuke groep. Zoals elke groep gasten zijn interessante, belezen, komische of lieve deelnemers kent. Heerlijk vak heb ik toch!

Tip van de week: als u op een mooie zomerse dag eens een ander stukje van Aken wilt zien, ga eens naar het Frankenberger Viertel, maak een ommetje door de Bismarckstrasse, de Oppenhofallee en drink wat op de Neumarkt. PrachtigeGründerzeit-woningen , een oude middeleeuwse burcht en genoeg mogelijkheden voor een espresso, een döner of zelfs een hapje Koreaans. Siesta op het grasveld voor de burcht…Genieten!

 

Mathieu Schlijper (Meerssen) blogt over dingen die hij niet begrijpt en soms wel…..150612-ip1

Hier wandelen ouders met kinderen.
Kleine kinderen rennen wel eens wat vooruit.
Er ligt een brug zonder leuning.
Eronder stroomt de Geul.
Maanden geleden belde ik de gemeente.
“Ouders moeten zelf opletten”, zegt de gemeente.

Vandaag zie ik een bord: “LEUNING ONTBREEKT”
Die gemeente toch. Altijd behulpzaam.
Jammer dat niet alle kindertjes kunnen lezen.
De gemeente heet Meerssen….

150612 IP2

Yves Saint Laurent

140422 iP

 

Wat is er nog mooier dan zitten op een Vrijthofterras in Maastricht, met bomen die nog aan winter doen denken, maar met een zon die meent dat het al echt lente is.

Mijn vrouw winkelt in de stad.

Ik lees intussen de Volkskrant en zie daar op de modepagina een foto van een model met een gat in de kousen, op kniehoogte, en als ik goed zie ook nog met ladders tot boven tegen. Een ontwerp van Yves Saint Laurent.

Ik schrik.

Mijn vrouw zal toch niet … we hebben toch geld genoeg om kousen te kopen dieniet kapot zijn.

Daar komt ze … hoe kon ik denken dat ze zulke kousen zou kopen?
We konden weer samen genieten van de lentezon.